10 veiligheidstips voor mobiele kranen

kranen

Een mobiele kraan is een duur staaltje machinewerk. Het vereist de nodige ervaring om er een op een goede manier te kunnen besturen. In de verkeerde handen, kunnen mobiele kranen gevaarlijk zijn. Niet alleen voor het materieel, de omgeving maar ook voor de mensen. Schade kan hoge kosten met zich meedragen. In deze blog schrijf ik daarom tien tips voor een efficiente en veilige mobiele kraan handeling.

Check check dubbelcheck

Voor je een operatie start, moet je de goed de ondergrond van het terrein checken. Een mobiele kraan is zo stabiel als de ondergrond waar deze op staat. Neem ook in acht dat het weer deze condities razendsnel kan aanpassen. Een droge zandvlakte wordt na een forse regenbui een modderpartij. En dat is geen goede combinatie met je kraan! Check daarom niet alleen de ondergrond, maar ook het weer.

Infrastructuur

Een ander belangrijk aspect om vooraf te controleren is wat je niet direct op ooghoogte ziet, maar daarboven. Zijn er gevaren van boven? Denk bijvoorbeeld aan stroomkabels en dergelijke.

Observeer het terrein

Ook het terrein zelf kan voor verrassingen zorgen. Zorg tijdens een operatie er voor dat je in de gaten hebt wat er op het terrein gebeurt en wie er aanwezig is. Zijn er collega’s tegelijkertijd andere werkzaamheden aan het verrichten? Zijn er misschien gasten aanwezig die niet de gevaren van een bouwplaats gewend zijn?

Vloeistofcheck

Naast alle omgevingsfactoren is het natuurlijk van belang dat de kraan zelf goed functioneert. Dubbelcheck altijd het brandstof peil en andere vloeistoffen die misschien aangevuld kunnen worden.

Kraancheck

Naast de vloeistoffen moet je het apparaat zelf nalopen. Evenals een piloot altijd zijn vliegtuig even controleert voor hij opstijgt. Check op mechanische, elektrische, structurele of hydraulische problemen. Iedere kraanspecialist is hier in getraind, maar heeft misschien de nodige herinnering nodig om deze controle ook daadwerkelijk uit te voeren.

 Verankering

Zorg er voor dat de kraan op de juiste manier gestabiliseerd is. Dat betekent de nodige onderplaten toevoegen, en waar extra stabiliteit noodzakelijk is deze realiseren.

Ga op je gevoel uit

Dit klinkt misschien wat gek. Maar mocht je tijdens een hijs-operatie het gevoel hebben dat er iets niet klopt, stop dan de handeling meteen. Nadat je alles opnieuw hebt nagelopen, en eventueel een alternatief plan hebt opgesteld, kan je je werkzaamheden weer voortzetten.

Geen overrides

Een mobiele kraan wordt altijd ondersteund door slimme ingebouwde computer software. Deze mag nooit overruled worden door een gebruiker.

Maak je som

Zorg dat je voor je aan een hijs-operatie begint alle berekeningen uitvoerig hebt gedaan en begrijpt.

Mobiel weg

Houd als regel altijd aan: cabine in, telefoon uit. In een auto gebruik je geen telefoon, dus in een mobiele kraan al helemaal niet.