Blijf jezelf ontwikkelen met een hobby

blended learning

Er zijn veel mensen die bij hobbies niet meteen denken aan studeren. Dat is eigenlijk best gek, want elke hobbie is een vorm van jezelf ontwikkelen. Door bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren of je te bekwamen in het bouwen van websites, ben je jezelf ook aan het ontwikkelen. In deze blog daarom speciale aandacht voor leren als hobby.

Elke hobby = jezelf ontwikkelen

Eigenlijk zijn alle hobbies een vorm van jezelf ontwikkelen. Ga maar eens na. Als je ergens veel tijd in steekt, dan zul je er op den duur steeds beter in worden. En in een hobby steek je per definitie veel tijd. Het maakt niet uit of je van kleien, wielrennen of het verzamelen van vintage hoeden houdt. Op een gegeven moment boetseer je steeds mooiere potten en vazen, kun je steeds verder fietsen of weet je precies waar je de mooiste oude hoeden op de kop kunt tikken. Zo bekeken kan iets als een nieuwe taal of vaardigheid leren, ook gemakkelijk als hobby aangemerkt worden. Als je tenminste ook plezier hebt in het leren zelf!

Leren hoeft niet saai te zijn

Gelukkig hoeft leren helemaal niet saai te zijn! Inmiddels is het al lang niet meer zo dat je eindeloos feitjes in je hoofd moet stampen om ze later tijdens het examen weer op te lepelen. Er zijn allerlei nieuwe onderwijsconcepten zoals blended learning, die het leren niet alleen leuker, maar ook nog eens efficiënter maken! Als je een taal wil leren, kan het helpen om een app op je telefoon te installeren die van het leren een spel maakt. Je kan ook meedoen aan een cursus, wat ook leuk kan zijn door het contact met mede-cursisten. Maar om het leren leuk te maken is er één regel het allerbelangrijkste: zorg dat je iets gaat leren waar je uit jezelf interesse in hebt. Dan wordt het sowieso leuk om steeds meer over dit onderwerp te weten te komen!

Van hobby naar baan

En er is nog een groot voordeel… Stel dat jij je in je vrije tijd bekwaamt in het bouwen van mooie websites, het maken van sieraden (volg bijvoorbeeld een cursus tot goudsmid!) of het opsporen van jaren ’60 meubels. Dan kun jij van deze hobby ook gemakkelijk een (bij)baan maken. Want er zijn genoeg mensen die hulp nodig hebben met het bouwen van een site, een handgemaakt sieraad willen of geen tijd hebben om rommelmarkten af te struinen op zoek naar dat ene perfecte meubelstuk. Door nu te investeren in een hobby waarin je een vaardigheid ontwikkelt of bijvoorbeeld een nieuwe taal leert, haal je hier op korte termijn voldoening uit doordat je jezelf ontwikkelt. Op lange termijn kun je er wellicht je werk van maken. Ideaal toch?