Carbid schieten is zo lekker Nederlands

carbid

Je kent het wel, Die filmpjes op sociale media kanalen als Instagram en Dumpert waar er in de achterhoek en stel jongens een deksel van een hele grote pot afknallen. Vaak komt hier een enorme harde knal bij vrij en wordt de deksel tientallen meters hoog en ver geschoten. Dit Nederlandse fenomeen is Carbid schieten. Carbid schieten i was en is nog steeds erg populair, voornamelijk onder de mannen van Nederlandse afkomst. Maar wat is Carbid schieten nou eigenlijk?

Wat is carbid schieten

De stof carbid wordt in een melkbus, verf bus of aangepaste gasfles gelegd en het wordt besprenkelt met een beetje water, Daarna wordt de bus vaak afgesloten met het deksel of een bal/kogel. De natgemaakte carbid zet zich in een soort chemisch proces om in een stof wat ethyn heet. De ethyn wordt door een klein gaatje ,of met een bougie, ontstoken en vervolgens ontploft de stof waar een gigantische knal bij vrij komt. De ontploffing in de bussen is vaak zo hard, dat de deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Het is ook vaak zo dat hoe groter de bus is, hoe harder de knal is die er vrijkomt.

Wanneer wordt er carbid geschoten?

Dit wordt over het algemeen vaak gedaan in het oosten en zuiden van het land. Over het algemeen wordt er vaak geschoten op oudjaarsdag. In het oosten en zuiden van Nederland wordt dit ook vaak vergeleken met vuurwerk omdat het traditioneel op oudjaarsdag ontstoken wordt. Het proces waarbij de ethyn stoffen ontvlammen is dan ook zeer vergelijkbaar met wat er gebeurt als je een stuk vuurwerk afsteekt. Een stuk vuurwerk vat ook pas vlam als je het lontje aangestoken hebt, en wacht tot het lontje op is. Als resultaat worden de stoffen aan de binnenkant van het vuurwerk ontstoken en dit resulteert vaak in een vlam en een knal. Bij carbid schieten gebeurt dit ook, alleen is het grootste gedeelte van het vuur aan de binnenkant van de melkbussen te vinden. Bij de ontsteking van de ethyn stoffen in de bussen komt er zo een grote knal vrij dat de druk die vrij komt moet ontsnappen aan de bovenkant van de bus. Hierdoor word de deksel of de bal er afgeschoten en komt deze verderop weer neer als het resultaat.