De voorjaarsschoonmaak, zo pak je die aan

Wie kent het niet; de voorjaarsschoonmaak. Dit jaar is die er bij mij extra vroeg bij. Normaal gesproken wat later in het jaar als het zonnetje dan ook daadwerkelijk begint te schijnen, maar voor die schoonmaak hebben we eigenlijk helemaal geen zonnetje nodig. Vooral nu we nog steeds veel thuis zitten zal het huis ook al eerder aan een grote schoonmaak toe zijn. Hoe meer je thuis bent hoe sneller het huis dan ook stoffig wordt. Door dat thuiszitten krijg ik ineens enorm veel zin om mijn hele huis onder handen te nemen. Laatjes en kastjes leeghalen, spullen uitzoeken, schoonmaken, ik ben wel even bezig. Maar hoe lekker is het, als dat zonnetje straks écht gaat schijnen, je in een fris, schoon en opgeruimd huis rondloopt? Een paar tips om die vervroegde lenteschoonmaak maar gewoon alvast te doen lees je hier.

 

Nieuwe kleding

Begin de schoonmaak bij je kledingkast. Vaak een grote klus waar je best wat tijd aan kwijt bent. Haal al je kleding er uit en maak stapeltjes met kleding die je wilt bewaren, kleding die je weg wilt doen en kleding waar je nog over twijfelt. Nu we al een jaar in het nieuwe normaal leven is het helemaal niet gek dat er een paar coronakilootjes bij zijn gekomen. Wel vervelend dat je gaat merken dat je sommige kledingstukken niet meer past. Een beetje teleurstellend, maar geen probleem. Zowel in de winkelstraten als online vind je namelijk tegenwoordig hartstikke veel voor een maatje meer. Zoek bijvoorbeeld eens op “nachthemd dames grote maten” en vind talloze nachthemden die jou passen. Hetzelfde kun je doen voor broeken, topjes, shorts, elastische broek dames, ga zo maar door. Waar je ook gaat shoppen, hiermee weet je zeker dat jij er deze zomer weer fleurig bijloopt. Nog wel even wachten op het mooie weer, maar jij bent er alvast klaar voor.

 

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Na het opruimen van je kledingkast kun je dit proces doorzetten naar andere kastjes en laatjes in huis. Haal alles er eens uit en bedenk wat je graag wilt bewaren en wat weg kan. Gooi spullen niet zomaar in de afvalbak, maar kijk eerst eens of je ze niet een tweede leven kunt geven. Breng het bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel of zet het op een tweedehands verkoopsite. Vervolgens kun je de schoonmaak zelf beginnen. Houd graag wel wat rekening met het milieu en gebruik geen schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. Die zijn erg slecht voor het milieu en niet meer nodig, want tegenwoordig vind je een heleboel milieuvriendelijke alternatieven in de winkels. Ruikt even lekker, werkt even goed, maar is dus beter voor het milieu. Een ding is zeker, laat die zomer maar komen!