Een compressor, wat is dat nou eigenlijk precies?

Je zal er vast wel een keer van gehoord hebben, of mee te maken hebben gehad. En misschien is dat ook wel onbewust geweest. Maar een compressor is best wel bekend. 

Wat zijn compressors?

Compressors zijn namelijk apparaten die gebruikt worden om lucht te comprimeren tot de gewenste druk. Dus eigenlijk levert het samengeperste lucht. Dit kan je weer gebruiken in de arbeid. Waar een compressor zijn lucht vandaan haalt? Gewoon uit de omgeving aar hij staat. De lucht komt binnen in de compressor terecht en wordt daar op druk gebracht. Hierdoor wordt de druk van de lucht hoger dan die van de omgeving om je heen. Een compressor maakt in feite luchtdruk.

Verschillende soorten compressors.

Ja er zijn er ook nog eens verschillende soorten in. Compressors kunnen namelijk lucht doormiddel van zuigers op druk brengen. Dit zijn de zogenoemde zuigercompressors, dat is al een soort van de compressors. Deze compressors worden eigenlijk het meest gebruikt. Naast de zuigcompressors zijn er ook nog andere compressors. Er is een compressor die de lucht doormiddel van schoenen op druk brengt. Dit zijn de zogenoemde schroefcompressors. Bij dit type compressor wordt lucht op de juiste druk gebracht door twee parallel geplaatste schroeven met in elkaar grijpende schroefprofielen. De assen van deze schroeven zijn tegengesteld waardoor de lucht in een bepaalde richting wordt geduwd. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar deze compressor werkt anders dan de zuigcompressor in ieder geval. Maar wat wel is, deze schroefcompressor levert meer lucht dan de zuigcompressor. Dus misschien is die voor jouw klus wel geschikter.

Hoe werkt een compressor nou eigenlijk?

Zoals al eerder genoemd, wordt met een compressor de lucht op een bepaalde druk gebracht. De luchtdruk wordt uitgedrukt, en hierbij gemeten in bar. Met behulp van een compressor kan een luchtdruk worden gerealiseerd van 6 bar of meer bar. Het is wel erg belangrijk dat er continue luchtdruk aanwezig is die door de compressor gegenereerd kan worden. Wanneer deze luchtdruk weg valt, kan het gehele systeem waar de compressor aangekoppeld is ook uitvallen. Dus dit is een belangrijk puntje waar je rekening mee moet houden.

Wanneer je de compressor niet meer gebruikt is het van belang om het uit te zetten. Een compressor moet je niet onnodig laten draaien als er geen perslucht nodig is. Heb je hem niet meer nodig? Zet hem dan uit. Heb je hem wel weer nodig, zet hem dan gewoon weer aan.