Elektrisch fietsen als student

Fietsen in de regen

Tijdens mijn studie was een ding heel erg duidelijk, net als in de rest van het land fietsen studenten overal heen. Studenten hebben meestal gratis ov maar daar werd vaak geen gebruik van gemaakt. Veel studenten gingen in het weekend met de trein naar hun ouderlijk huis maar door de week fietsten ze overal heen. Dit was vaak ook makkelijker aangezien tijdens het uitgaan het openbaar meestal niet beschikbaar. Toch is fietsen niet altijd ideaal, zeker aangezien Nederland een nogal winderig en koud land is wil je toch vaak liever niet fietsen. Ik weet nog goed dat ik in de winter een half uur tot drie kwartier door de ijzige kou en regen moest fietsen terwijl ik amper voorruit kwam door de wind. Op dat moment wenste ik om een auto of een motor.

Goedkoop alternatief

Maar een auto, motor of scooter is voor veel studenten ver boven het budget. Er is nog een andere optie naast fietsen of een motor die ik in dit artikel wil bespreken. Namelijk elektrische fietsen. Een elektrische fiets heeft het niet meest coole imago onder studenten maar tegelijkertijd is het ontzettend handig. Daarnaast ziet een elektrische fiets er helemaal niet zo anders uit als een normale fiets. Er zijn vele voordelen aan een elektrische fiets. Een elektrische fiets zal je helpen in de winter en andere dagen dat het weer niet meezit en fietsen niet erg aanlokkelijk is. Daarnaast is een elektrische fiets ook nog eens milieubewust en zuinig. Het is dus zowel een goedkopere als meer milieubewuste keuze dan bijvoorbeeld een motor of scooter.

Gestolen fietsen

Een elektrische fiets is vanzelfsprekend wel een stukje duurder dan een gewone fiets. Helemaal aangezien veel studenten vaak op ontzettend oude barrels rijden. Het is een investering die het waard is. Maar het is wel verstandig om naast de fiets ook een goed slot aan te schaffen. We weten allemaal dat er in grote studentensteden zoals Amsterdam en Utrecht nog weleens fietsen worden gestolen.

Opvallend genoeg rijden veel studenten zelf ook op gestolen fietsen rond. Dit komt niet omdat studenten fietsendieven zijn maar omdat veel studenten nadat hun eigen fiets is gestolen ervoor kiezen om voor een paar euro een fiets van een zwerver te kopen. En die fiets is natuurlijk ook gestolen. Dit is toch geen goed idee. Het kan nog weleens voorkomen dat je de originele eigenaar van de fiets tegenkomt en die wil natuurlijk zijn fiets terug. Amsterdam en Utrecht zijn niet zulke grote steden als ze lijken.