Help, hoe stop ik met roken?

Het is uiteraard heel vervelend als je verslaafd bent aan roken. Je bent ergens afhankelijk van en dat kan je op een gegeven moment ontzettend beu worden. Als je eenmaal wilt stoppen met roken, bereid je je van tevoren al voor op een uitdaging. Het is namelijk algemeen bekend dat je dat niet zomaar even doet. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet die je wellicht helpen bij jouw avontuur bij stoppen met roken!

Een stopdatum

Stoppen met roken is niet iets wat natuurlijk even gaat. Je moet echt een plan voor jezelf opstellen en dat begint bij een stopdatum. Wat vaak aangeraden wordt is dat binnen nu en 4 weken te doen. Zo’n stopdatum en een planning zal je helpen en ondersteunen bij momenten als je veel stress hebt of gewend bent om veel te roken. Het is wel goed om rekening te houden met wanneer je die stopdatum in laat gaan. Kijk naar je eigen planning, of er al feestjes op de planning staan, etc. Zo vermijd je ook lastige situaties.

Vraag advies en steun

Het is uiteraard niet een gemakkelijk klusje om opeens te stoppen met roken wat compleet in je routine zit. Zeker als de mensen in je omgeving wel nog roken, is het nog lastiger om dit voor jezelf opzij te zetten. Daarom is het altijd goed om advies te vragen van experts. Daarbij is steun ook ontzettend prettig. Je kan niet de mensen in je omgeving ook vragen om te stoppen, maar rekening met elkaar houden kan wel.

Voorbereiding

De juiste voorbereiding is the key om je plan te laten lukken. Check bij jezelf wat de trek in een sigaret bij jou activeert en probeer deze situaties te ontwijken. Haal ook alle asbakken en aanstekers uit je huis zodat je er niet constant aan herinnerd wordt.

Kleine stapjes

Wees geduldig met het proces. Als je het niet lukt om in 1x compleet te stoppen met roken, wordt er vaak aangeraden om te beginnen met minderen. Je moet dan wel zelf de discipline hebben om dit ook daadwerkelijk te doen. Ook heb je een aantal gezonde vervangers voor sigaretten. Een vaporizer is daar een voorbeeld van. Met een vaporizer verdamp je droge kruiden of tabak waardoor het minder schadelijk is. Een vaporizer wordt wel vaak gezien als een tijdelijke oplossing en niet iets wat je echt van roken afhelpt. Als je wilt stoppen met roken, moet je misschien ook geen apparatuur aanschaffen zoals ene vaporizer.