Het op een biologische manier bestrijden van een insectenplaag

Het is al erg vervelend wanneer je in de tuin zit en er last van hebt, naar ook voor kwekers is het een van de grootste angsten en kan het hun veel schade opleveren, insectenplagen. Er bevinden zich vele insecten in kassen en op het land die zorgen voor de bevruchting van de planten, maar komt het ook wel eens voor dat de voortplanting gigantisch snel gaat en je beschikt over een insectenplaag. Vooral op een wande en droge plek kan het erg snel gaan, zoals in een kas. Hier groeien vele groenten, fruit en diverse sierplanten, waardoor je de insectenplaag zo snel mogelijk moet bestrijden om de schade beperkt w houden. In dit blog vertellen we je graag meer over hoe je insectenplagen op een biologische manier te bestrijden, door simpelweg de natuurlijke vijand in te schakelen!

Schade aan het gewas door engerlingen

Insecten die voor erg veel narigheid kunnen zorgen en ook schade brengen aan het gras, zin engerlingen. Een engerling is een larve van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. De larven leven zowel onder en boven de grond en vreten ze erg veel van het gewas aan. Zo eten ze vooral jong groen, maar worden ook wortels aangevreten. Je zult al erg snel kale plekken zien in het gazon en zullen ook sierplanten en andere gewassen in bijvoorbeeld een kas het niet overleven.

Je kunt engerlingen bestrijden op een natuurlijke manier door hun natuurlijke vijand in te zetten, aaltjes. Zodra je de aaltjes uitzet zul je gelijk zien dat de aaltjes op zoek gaan naar de engerlingen, om deze zo snel mogelijk op te eten en de plaag te stoppen. Ze dringen de prooi binnen en besmetten de engerling met een bacterie uit hun darmkanaal. De plaag zal erg snel stoppen, waardoor je de schade kunt beperken en de juiste kwaliteit kunt bieden met je oogst!

De nadelige gevolgen van bloedluis

Niet alleen gewassen kunnen slachtoffer worden van een insectenplaag en houdt je hier nadelige gevolgen aan over, ook dieren kunnen last krijgen van insectenplagen. Zo is er kippenluis, ook wel bloedloos, en is dit een parasiet die het leven van vele dieren (en eigenaren) ‘zuur’ kunnen maken. De kippenluis komt in de nacht tevoorschijn en vallen ze de dieren aan en zullen de mijten zich overal bevinden. Kippenluis voedt zich met het bloed van de dieren en hebben de dieren hier erg veel last van, terwijl de kippenluis zich weer opnieuw verstopt in de verschillende kieren en gaten van het kippenhok, weg van het daglicht.

Met roofmijt zul je de kippenluis op een natuurlijke manier bestrijden en worden de kippen verlost van hun pijn en narigheid. De plaag zal snel over zijn, zodat zowel jij als de kippen er geen last meer van hebben!