Hobby’s en blessures

Hobby’s en blessures?

Bij het woord blessures denk je natuurlijk niet meteen aan hobby’s. Je denkt eerder aan gevaarlijke sporten zoals boxen of zelfs voetbal. Natuurlijk kun je sporten ook als een hobby beschouwen maar op deze website hebben we het over het algemeen over andere soorten hobby’s. Toch kunnen bij hobby’s zoals houtbewerken, schilderen, modellen bouwen en andere rustige hobby’s die je lekker in een stoel achter een bureau doet ook blessures komen kijken. Vaak gaat het om blessures aan de fijnere delen van je lichaam, de handen om precies te zijn. En natuurlijk zijn er ook veel hobby’s waar mogelijk gevaarlijke gereedschappen gebruikt moeten worden. Bij dergelijk hobby’s kunnen zelfs ernstige blessures ontstaan.

Daarom bespreek ik in dit artikel veelvoorkomende blessures en hoe je die blessures het best kunt behandelen maar ook voorkomen. Een van de meest voorkomende blessures bij houtbewerking zijn bijvoorbeeld de verstuiking van de duim. Het is bij het werken met hout erg makkelijk om met je duim klem te komen tussen het hout en het gereedschap wat je gebruikt.

Duimbrace

Wanneer je een blessure aan je duim hebt wil je natuurlijk niet wekenlang niet je hobby uitoefenen. Daarom kun je het beste een duimbrace kopen. Een duimbrace zal de duim ondersteunen en zorgen dat deze niet verder belast wordt. Ik heb zelf in het verleden ook een duimbrace gebruikt. Dit was niet als resultaat van een hobby blessure maar was he resultaat van een sportblessure. Het was tijdens mijn middelbare schoolperiode waar ik tijdens de gymles bezig was met Judo. We waren elkaar aan het werpen en toen ik probeerde mezelf na een worp op te vangen kreeg ik een pijnlijke klap op mijn duim. Dit leidde tot een zwaar gekneusde duim Ik gebruikte de duimbrace de weken erop.

Het leidde tot veel hilariteit aangezien al mijn vrienden wanneer ze me zagen hun duim opstaken. Desondanks merkte ik wel meteen hoeveel het hielp. Een duimbrace kan ook helpen als je ouder wordt.  Als je op oudere leeftijd bijvoorbeeld last krijg van artrose kan een duimbrace ook ontzettend helpen. Het krijgen van blessures is natuurlijk nooit fijn en ik raad daarom dan ook altijd aan om voorzichtig te werken zodat je de kans op een blessure minimaliseert. Wanneer het toch gebeurd zorg ook dat in je in je hobbykamer een EHBO doos hebt klaar staan zodat je snel kunt handelen mocht er toch iets misgaan. Dit is helemaal belangrijk wanneer je hobby gereedschappen gebruikt zoals bijvoorbeeld zagen.