Je visuitrusting is niet compleet zonder kunstaas!

Kunstaas en hengels zijn twee essentiële elementen in de hengelsport die de viservaring naar een hoger niveau tillen. Kunstaas is een imitatie van natuurlijk aas dat wordt gebruikt om vissen aan te trekken. Het is een effectieve techniek die vaak wordt gebruikt in de hengelsport, vooral in situaties waarin het gebruik van levend aas beperkt is of waarin nep aas de voorkeur heeft vanwege de veelzijdigheid en controle die het biedt. Er zijn verschillende soorten nep aas beschikbaar, elk met hun eigen unieke actie en aantrekkingskracht op verschillende vissoorten. Hierdoor is er voor ieder wat wils. Of je nou bij ondiep water woont of dichtbij de zee, er is sowieso een aassoort die bij de omgeving en de vissen past.

Kunstaas in vele soorten

Een van de meest voorkomende vormen van kunstaas zijn pluggen. Pluggen zijn kunstmatige aasjes die eruitzien als kleine visjes, insecten of andere prooien van de vissoort die je wilt vangen. Ze worden meestal gemaakt van kunststof, hout of metaal en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Pluggen hebben een ingebouwde actie, zoals wiebelen, rollen of schommelen, waardoor ze levensecht lijken voor de vissen. Ze kunnen worden geworpen, getrold of slepend worden gebruikt, afhankelijk van de visserijtechniek en de omgeving. Een andere populaire vorm van kunstaas zijn spinners. Spinners bestaan uit een blad dat om een as draait, een lichaam en een haak. Wanneer het blad draait, creëert het visuele aantrekkingskracht en trillingen in het water, wat vissen aantrekt en stimuleert om toe te happen. Spinners kunnen effectief zijn bij het vangen van verschillende vissoorten, zoals baars, forel en roofvissen.

Hengel keuze

Naast aas speelt de keuze van de hengel een cruciale rol in de hengelsport. Er zijn verschillende soorten hengels beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke visserijtechnieken, vissoorten en visomgevingen. Zo zijn werphengels de bekendste hengels. Werphengels zijn een veelzijdige keuze en worden vaak gebruikt in verschillende vormen van hengelsport, zoals zoetwater- en zoutwatervissen. Ze zijn uitgerust met een haspel aan de bovenkant en zijn geschikt voor werptechnieken. Werphengels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en acties, afhankelijk van de gewenste vangst en visstijl. Ook heb je hengels voor specifieke vissen, zoals een karperhengel. Ze zijn speciaal ontworpen voor het vissen op karpers, een populaire vissoort onder sportvissers. Ze zijn langer, sterker en hebben een parabolische actie, wat helpt bij het werpen van zwaardere rigs en het beheersen van de krachtige runs van karpers.

Visuitrusting

Het is belangrijk om de juiste hengel te kiezen op basis van de specifieke visserijtechniek, de visomgeving en de beoogde vissoort. Een goed afgestemde combinatie van hengel en kunstaas kan het verschil maken tussen een gemiste beet en een succesvolle vangst. In een hengelsportwinkel kun je vaak een breed assortiment aan kunstaas en hengels vinden, evenals andere benodigdheden zoals vislijnen, molens, haken, onderlijnen, lood, dobbers, tangen, scharen en accessoires voor het opbergen en organiseren van je visuitrusting. Het personeel in de winkel kan je adviseren over de beste keuzes op basis van je ervaringsniveau, vis doelen en budget.