Mijn nieuwe hobby: pasta maken

Tijdens de corona crisis heeft het grootste gedeelten van alle mensen veel meer tijd thuis besteed. Zodoende werden de tuincentra en bouwcentra de eerste maanden volop bezocht. Iedereen wilde de achterstallige klusjes en renovaties uitvoeren. Ook begonnen veel mensen bakken. Velen weken was het gist in de supermarkten niet aan te slepen. Ook ik ben deze weken weer meer gaan koken en bakken en heb er zoveel plezier aan beleeft dat ik het nog steeds veel meer doe dan voor de corona crisis. Het leukste vind ik het maken van verse pasta. In deze blog bespreek ik welke pasta vormen ik geleerd heb te maken en hoe je die incorporeert in een lekker gerecht.

Pasta vormen

Zelf pasta maken had ik voor de start van deze crisis misschien een enkele keer gedaan. Tijdens dit jaar heb ik veel vaker mijn eigen verse pasta gemaakt en ben ik steeds meer verschillende vormen gaan maken. Het begon makkelijk met tagliatelle, lasagne en spaghetti, maar ik kan nu ook gnocchi, garganelli, ravioli en gemelli maken. Gemelli maak je door eerst 5cm lange sliertjes te maken. Deze draai je enkele keren om een dun voorwerp, zoals een lange saté prikken, en vervolgens rol je dit tezamen over je plank heen waardoor een spiraal gecreëerd wordt. Gnocchi is een beetje anders, want hier wordt ook aardappel als ingrediënt gebruikt waardoor je zachte deegkussentjes krijgt. Deze haal je met je vinger zacht over een geribbeld gnocchiplankje waardoor de gnocchi enigszins krult. De ribbels gecreëerd door het gnocchibord zorgen ervoor dat de saus beter wordt vastgehouden. Gargaleggi is vrij simpel. Als je een stuk pastadeeg hebt, zo dun als lasagne, snij je deze in vierkantjes. Vervolgens rol je een van de hoeken van het vierkant door middel van een eetstokje over het gnocchi bord waardoor je een soort penne vorm krijgt. Ravioli is een gevulde soort pasta, waar je twee dunne lagen pasta op elkaar drukt, waartussen de vulling zit.

Gerechten

Voor de ravioli houdt ik het vaak eenvoudig, doordat de vulling al de meeste smaak bevat. Zo bak ik wat salie in aardig wat boter en bak ik de al gekookte ravioli hier kort in mee. Dit is overigens ook erg lekker met de gnocchi. Voor de gemelli is een pestosaus naar mijn mening de lekkerste combinatie. Alle drie deze gerechten worden natuurlijk getopped met pecorino romano schapenkaas. Op TikTok is de baked feta pasta erg populair geworden. Ik heb hier zelf mijn eigen versie met geitenkaas en garganelli van gemaakt. Lekkere geitenkaas kopen, kan natuurlijk ook online.