Van je hobby je werk maken: Vastgoed ontwikkelaar in Bali

Eiland van de goden

Een van de mooiste vakantieplekken op aarde is het eiland van de goden, Bali. Jaren geleden gingen we voor de eerste keer op vakantie en het werd als snel een grote liefde van ons. Dit leidde er uiteindelijk toe dat we er elke zomer een lange tijd waren en uiteindelijk daar ook een huis kochten. Maar hier bleef het niet bij. Alhoewel mijn baan in de financiën lag was ik al jarenlang bezig met mijn hobby, architectuur, te ontwikkelen. Dit begon bij een voorliefde voor klassieke architectuur die zich voortbewoog naar moderne architectuur. Wat begon met het slechts lezen van architectuur magazines en boeken liep uit tot designcursussen en een langzaam omscholingstraject tot architect.

Architectuur

Uiteindelijk wilde ik mijn liefde voor architectuur combineren met mijn liefde in Bali. Daarom stopte ik met werken en gebruikte ik mijn spaargeld om een villa ontwikkelingsproject op te zetten in het noorden van Bali. Het project liep twee jaar en was natuurlijk gigantisch veel werk. Ik wilde overal de controle over houden en hield daarop een oog op alles. Van een afvalcontainer huren tot welke lampen werden gebruikt in de villa’s, ik wilde alles weten. Dit lange project was dan ook veel werk. Het eerste jaar dat de villa’s verkocht en verhuurd werden was waren ze nog amper af. Sommige zwembaden waren nog niet gevuld en we moesten nog altijd een vuilcontainer huren.

Desondanks waren bijna alle villa’s verhuurd en verkocht. Dit brengt me bij het volgende punt als je van je hobby je werk wilt maken. Het is niet alleen nodig dat je er volledig voor gaat maar ook dat je weet waar de juiste investeringen liggen. Bali was in de jaren dat ik mijn vastgoed ontwikkelingsproject deed ontzettend aan het groeien qua toerisme. De investering was nog relatief goedkoop maar de villa’s waren erg gewild.

Langzaam overstappen

Op dit moment is het waarschijnlijk al verstandiger om niet meer in Bali maar om op het eiland ernaast, Lombok, te investeren.  Wanneer je van je hobby je werk wilt maken zijn er verschillende tactieken die je kunt toepassen. Veel mensen zijn financieel afhankelijk van hun huidige baan en kunnen daarom niet zomaar volledig op hun hobby focussen. In dit geval is het beste om dagelijks een aantal uur vrij te maken voor de hobby en het langzaam op te bouwen. Op deze manier kun je uiteindelijk van je hobby je baan maken zonder plotseling in de financiële problemen te komen.