Wat is wakeboarden?

Mensen vragen zich wel eens af: "Wakeboarden, dat hoor ik steeds vaker. Maar wat is het nu precies?" Wakeboarden is een zeer snelle watersport waarbij de gebruiker, meestal staand op een smal wakeboard, tegen de stroom in wordt gesleept. Dit kan met een vlieger of motorboot zijn. Een kenmerk van wakeboarden is om trucs in de lucht uit te halen; dit zijn in feite manoeuvres op het water die resulteren dat de wakeboarder in de lucht gaat. De trucs tijdens het wakeboarden hebben allemaal namen zoals de Elephant, Eggroll en Fat Chance. Elk van deze wordt uitgevoerd door gebruik te maken van de vele golven en stromingen van het water, en er wordt geprobeerd de truc te voltooien en weer goed neer te komen om verder te gaan.

Waar leren wakeboarden?

Als je aan deze unieke watersport wilt meedoen, moet je eerst bekend zijn met de basisprincipes van wakeboarden. Over het algemeen is het beter om te leren wakeboarden op een klein dan in de zee. Kleine meertjes geven je meer gelegenheid om de praktijk te leren die je nodig hebt om je techniek te perfectioneren. Als je van plan bent om op vakantie te kunnen wakeboarden, zoals in Hawaï of Californië, kun je het ook in Nederland vast oefenen. Als je weet hoe je moet wakeboarden, kun je je ervaring maximaliseren wanneer je op een goede locatie bent.

Wakeboard kiezen

De maat en vorm van het wakeboard kan verschillen. Wakeboards verschillen enorm in vorm, lengte en breedte. De meest conventionele planken hebben een lengte van 140 cm. De langere boards zijn geschikt voor zwaardere mensen. Je kiest dus een wakeboard die bij jou past. Wakeboards kunnen worden gemaakt van plastic, koolstofvezel of een ander materiaal. Ook hier zit dus verschil in. Proberen is de beste methode om erachter te komen wat je fijn vindt.

Wat zijn supboards?

Stand up paddle boarding, of SUP, is een geweldige watersport die voortkomt uit het surfen. Stand up paddle boarding is vergelijkbaar met surfen, alleen gebruik je de plank meer als een soort vlot waarop jij je dan voort paddelt. Stand up paddleboarden, of SUP zoals het soms wordt genoemd, is een geweldige watersport die relatief gemakkelijk te leren is. Het is geen “extreme sport”, want het draait meer om het rustig paddelen en vooruitkomen dan om het uitvoeren stunts. Op onrustig water is SUP’en niet goed te doen. Een leuk idee in Nederland is wel om  met een supboard de grachten door te paddelen.