Welk lampje gaat er bij jou branden?

Verlichting is een heel belangrijk element in een huis. Het zorgt er niet alleen voor dat een ruimte wordt verlicht maar het zorgt ook voor sfeer (of juist niet als je het verkeerde soort licht uit kiest. Licht kan je huis overdag betreden door bijvoorbeeld de ramen maar dit licht is niet altijd voldoende. Daarnaast is het uiteraard ook wel fijn als je ’s avonds zodra het donker wordt nog iets kan zien en niet volledig in het donker hoeft te tasten. Benieuwd welke soort verlichting het best bij de verschillende ruimtes in je huis past? Je leest het hieronder.

De woonkamer

De woonkamer is over het algemeen de meest centrale van een huis. Hier wordt het meest door iedereen geleefd en hier vinden tevens de meeste activiteiten plaats om het zo maar even te omschrijven. Van tv kijken tot schoonmaken tot huiswerk maken tot gewoon even lekker tot rust komen. Deze ruimte heeft dus daarom behoefte aan voldoende licht. Overdag hoop je uiteraard dat de lichtinval voldoende is en dat gebeurt met ramen die groot genoeg zijn. Ook een koepel in bijvoorbeeld een aanbouw kan al veel schelen. Ook is de eetkamer vaak meegenomen in de woonkamer waardoor je ook hiervoor weer de juiste verlichting nodig hebt. Zorg daarom in deze ruimte altijd voor een juiste basisverlichting. Inbouw of opbouw spots zoals LED lampen zijn hier een mooi voorbeeld van. De verlichting van spots kun je bijna altijd handmatig bedienen. Op deze manier kan je der verlichtingssterkte dus aanpassen mocht dit nodig zijn zodat je nooit teveel of juist te weinig licht hebt.  Geïnteresseerd in deze verlichting? Kijk dan eens op www.besled.nl.

De badkamer

De badkamer is weer een hele andere ruimte dan de woonkamer en met weer hele andere behoeftes. Daarnaast verschilt het ook nog eens per persoon welke verlichting het meest gewenst is. Sommige mensen houden van een frisse en heldere lichtbron terwijl andere juist liever een zachtere lichtbron in deze ruimte zien. Ook heb je het liefste natuurlijk geen schaduwen als je in de spiegel jezelf wil klaarmaken voor de dagen. Basisverlichting zoals spots zijn dus de eerste soort verlichting maar daarnaast is verlichting boven de wastafel vaak ook zeer gewenst. Hier kunnen uiteraard ook spots worden geplaatst of kleine hanglampen.

De slaapkamer

In de slaapkamer is voornamelijk sfeer en zacht licht heel belangrijk al kan het soms ook fijn zijn als je hier fris en helder licht hebt. Ook voor deze ruimte is basisverlichting dus zeer gewenst maar ook functionele verlichting kan zeer van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp voor aan de muur, een nachtlampje voor naast je bed of een mooie kroonluchter voor het plaatje. Met de slaapkamer kun je daadwerkelijk alle kant op en wil je dus voornamelijk sfeer creëren.