Stel je voor: je vindt een aantal ontzettend passende administratieve vacatures, in de krant of online, waarvan je denkt dat ze perfect bij jou als persoon en bij jouw skillset zouden passen. Er is alleen 1 probleem: je hebt geen idee hoe je precies een sollicitatiegesprek moet voeren, en ook ervoor zorgt dat je na het gesprek aangenomen wordt. Misschien ben je al een paar keer afgewezen en weet je niet zo goed wat je fout doet. Wees gerust!
Een sollicitatiegesprek voeren is ook eng, zeker als je het nog niet zo vaak hebt gedaan. Je wilt jezelf zijn, maar ook niet te informeel, maar ook niet te gemaakt, wat een verwarring. Het eerste en meest belangrijke wat je je moet bedenken, voor, tijdens, en na zo’n gesprek, is dat jij goed genoeg bent en dat het sowieso goed komt, of je de baan nu krijgt of niet. Het komt goed. En dan nu, het gesprek.
Basis-etiquette
Er zijn een paar basisdingen die je wel en niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld voor administratieve vacatures. Eigenlijk geldt dit ook voor alle andere belangrijke gesprekken die je voert. Basis-etiquette. Zet bijvoorbeeld je telefoon uit of op stil tijdens het gesprek, zodat je niet wordt gestoord. Wees altijd beleefd, stel je voor met een hand en geef de persoon/personen ook weer een hand als je weg gaat. Let ook goed op je lichaamstaal. Probeer een open houding aan te nemen, dus geen armen over elkaar of benen over elkaar (ik weet het, dat zit lekker, maar you’ll thank me later). Probeer ook oogcontact te maken. Dit voelt misschien ongemakkelijk, maar je komt tien keer zo zelfverzekerd (en betrokken!) over als je de persoon aankijkt waarmee je in gesprek bent.
Gesprekstechnieken
Je kan in bijna elke situatie wel een paar gesprekstechnieken toepassen. Zo ook in een sollicitatiegesprek voor eventuele administratieve vacatures. Een van die gesprekstechnieken klinkt op zich vrij simpel: hou met alles wat je zegt rekening met het beeld dat je van jezelf wilt neerzetten. Je moet niet gaan liegen of opscheppen, natuurlijk, maar als jou wordt gevraagd wat jij kan bijdragen aan het bedrijf, mag je best op een bepaald deel van je persoonlijkheid focussen waar jij graag de spotlight op wilt hebben. Je goede netwerktalenten, bijvoorbeeld, of je organiseertalent. Nog een belangrijke gesprekstechniek is, wat je ook doet; ben niet te bescheiden. Er zit een fijne balans tussen arrogantie en zelfverzekerdheid, maar een enorme valkuil is ook dat je jezelf naar beneden gaat praten. Daar zit een bedrijf vaak ook niet op te wachten.
Het belangrijkste is natuurlijk nog steeds dat je jezelf bent. Dus, zet je telefoon op stil, let op je lichaamstaal, oogcontact en taalgebruik, geloof in jezelf en krijg die baan. Succes.